Veilig handelen

1: Wantrouw Engelstalige advertenties 
Deze advertenties herken je aan: 
 

  • gebrekkig Engels (veel taal en grammaticale fouten)
  • een overdreven gebruik van hoofdletters
  • een schreeuwerige tekst (bijv:Perfect price, Perfect condition, BUY NOW!! etc)
  • er wordt vaak verwezen naar landen als Roemenië en Nigeria.

Wanneer je een Engelstalige advertentie tegenkomt, ga hier dan niet op in, tenzij je 100% zeker weet dat het betrouwbaar is. markthoek.nl is vooral gericht op Nederland.

2: Te lage prijs 
Oplichters bieden vaak dure gewilde artikelen aan voor een veel te lage prijs (bijvoorbeeld Mp3-spelers, laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s, plasma tv’s en spelcomputers). Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo.

3: Dure producten
Als een adverteerder dure producten aanbiedt als Mp3-spelers, laptops, mobiele telefoons, digitale camera’s, plasma tv’s en spelcomputers, wees dan extra voorzichtig.

4: Grote aantallen
Wanneer de adverteerder bovenstaande producten in grote aantallen tegelijkertijd aanbiedt, kan dit wijzen op een oplichter of het gaat om gestolen goederen.

5: Informatie over het artikel
Win informatie in over het artikel door zelf vragen te stellen, bijvoorbeeld over eventuele tekortkomingen van het artikel, de herkomst van het artikel en de aanwezigheid van een aankoopbewijs. 

6: Meer advertenties van de adverteerder 
Bekijk op tweedehands.nl ook de andere advertenties van de verkoper. Biedt de verkoper veel gewilde artikelen aan tegen (te) lage prijzen, wees dan extra alert. Kijk ook of eigen gemaakte foto’s en teksten worden gebruikt of alleen foto’s en teksten (zoals productspecificaties) die van internet zijn gekopieerd. 

7: Controleer het serienummer van het artikel 
Heel veel producten zijn voorzien van een serienummer dat een product uniek en traceerbaar maakt. Opwww.stopheling.nl kun je controleren of een product met serienummer dat je wil kopen, bij de politie als gestolen staat geregistreerd.

Het waarderingssysteem

Kijk altijd of de persoon met wie je wil handelen, een waardering heeft. Een waardering bestaat uit een positieve, negatieve of neutrale score en een kort commentaar. Het geeft aan hoe de ervaring met de koper of verkoper is geweest.

Als je zelf positieve of negatieve ervaringen hebt met een (ver)koper dan kun je deze achterlaten op de waarderingpagina van de (ver)koper. Op deze manier weten andere bezoekers of een (ver)koper wel of niet betrouwbaar is.

Tips voor de koper

1: Wantrouw Engelstalige advertenties en reacties
De verkoper schrijft in gebrekkig Engels en maakt gebruik van e-mailadressen van bijvoorbeeld Yahoo, Lycos, Hotmail, Gmail.

2:E-mailadres
Let op het e-mailadres van de adverteerder. Yahoo, Hotmail, Gmail en andere gratis e-mailadressen zijn anoniem en moeilijk te achterhalen. Vraag naar het vaste e-mailadres van de verkoper (bijvoorbeeld @home, Tiscali). 

3: Reputatie
Check de reputatie van de adverteerder (klik op het sterretje bij de advertentie) Hier zie je wat de ervaringen zijn van andere kopers, die zaken met deze adverteerder hebben gedaan.

4: Adresgegevens
Vraag de adverteerder om zijn adresgegevens en probeer te controleren of deze juist zijn. 

5: Telefoonnummer
De telefoon is vaak het makkelijkste en snelste middel om contact te zoeken met elkaar. Vraag bij voorkeur naar het vaste telefoonnummer van de verkoper. Een mobiel nummer is anoniem en moeilijk te achterhalen. Controleer eventueel nog de naam en het adres in combinatie met een vast telefoonnummer met behulp van de Telefoongids of Goudengids

6: Contactpersoon
Weet met wie je handelt. Het is veiliger om zaken te doen met één en dezelfde contactpersoon. 

7: Weet wat je koopt
Laat je zo goed mogelijk informeren over het aan te schaffen product en vraag naar eigenschappen die niet in de advertentie staan beschreven. Stel de verkoper vragen als er onduidelijkheden zijn, bijvoorbeeld of het artikel authentiek (geen namaak) is. Vraag de verkoper eventueel om aanvullende informatie en extra foto’s.

De dierenrubriek is, net als vele anderen, een populaire rubriek op 2dehands.nl die voorziet in een behoefte van een grote groep gebruikers. Vele dieren vinden hierdoor een goed, nieuw tehuis. Voordat u echter overgaat tot de aanschaf van een huisdier moet u zich goed realiseren wat de gevolgen zijn voor uzelf, maar vooral voor het dier dat u in huis neemt. Koop nooit impulsief een huisdier en klik hier voor meer informatie over welke verantwoordelijkheden de aanschaf van een huisdier met zich meebrengt. 

8: Handel in persoon
Als je in persoon de koop afhandelt weet je precies met wie je zaken doet en wat je koopt. Ja kunt het product persoonlijk inspecteren en je kunt gelijk oversteken. 

9: Zoek informatie over de verkoper

  • Zoek via Google op naam, (e-mail)adres, telefoonnummer en bankrekening van de (ver)koper.
  • Achterhaal via de Kamer van Koophandel of een bedrijf staat ingeschreven en gebruik deze gegevens om telefonisch contact op te nemen en/of het bezoekadres te achterhalen.
  • Raadpleeg de diverse internet- en discussie forums waar bezoekers ervaringen en tips met elkaar uitwisselen.

Tips voor de verkoper

1: Koper wil teveel geld betalen 
Oplichters (bijv. uit het buitenland) zijn bijvoorbeeld uit op je artikel en op je geld. Zogenaamd ”per ongeluk” maken ze teveel geld over, waarbij ze je achteraf vragen het verschil terug te storten. Het bedrag dat zij op jouw rekening storten, is gestort met een ongedekte cheque. De bank haalt het volledige bedrag na circa twee weken weer van jouw bank. Je bent je artikel en je geld kwijt. 

Een voorbeeld:
Je biedt een auto aan voor 6.000 euro. Een oplichter stort zogenaamd per ongeluk 10.000 euro op je bankrekening. Je levert vervolgens de auto en stort de teveel betaalde 4.000 euro terug op zijn rekening. Het volledige bedrag wordt door de bank na twee weken van je rekening gehaald. Uiteindelijk ben je de auto kwijt en het door jou teruggestorte bedrag. 

2: Te hoog bod 
De laatste trend is dat er door oplichters op advertenties hoger dan de vraagprijs wordt geboden. Oplichters hopen hiermee de adverteerder over te halen het artikel aan hun te verkopen. Vervolgens proberen ze je op te lichten volgens de methode die is beschreven in Tip 1.

3: Niet betalen
De oplichter maakt geld over via een ongedekte cheque. Zodra je het artikel hebt opgestuurd, wordt het bedrag teruggestort en ben jij je artikel en geld kwijt. 

4: Voorbeeld email van oplichter 
Engelstalige reactie ontvangen die te mooi om waar te zijn lijkt? Bekijk een voorbeeld van een e-mail van een oplichter en zorg dat je op je hoede bent.

De betaling

1: Verzendkosten
Maak duidelijke afspraken over garantie- en transactiekosten (zodat je niet ineens extra kosten moet betalen). 

2: Betalingen via Escrow service (Western Union, MoneyGram, Escrow-Europa.com) 
Nooit doen! Bij deze banken kan veel te gemakkelijk een account worden aangemaakt met een vals identiteitsbewijs. Oplichters zijn daarom onmogelijk op te sporen. Wanneer je een advertentie tegenkomt die hier om vraagt, dan is dit altijd een oplichter.

3: Pas op met cheques 
Oplichters kunnen met een cheque vanuit het buitenland geld op je rekening storten. Pas na een maand komt een bank er pas achter dat de cheque ongedekt is. In de tussentijd heb je het product waarschijnlijk al afgeleverd en ben je je geld kwijt. Vermijd dus het gebruik van cheques.

4: Via bank of giro
Als de adverteerder wil dat je het volledige bedrag voor het product overboekt op haar of zijn rekening, voor ontvangst van het product, moet je zeer zeker van je zaak zijn. Is dit de enige manier waarop de adverteerder zaken wil doen, vraag dan of je een aanbetaling kan doen en zeg dat je na ontvangst van het product het resterende bedrag stort. Probeer het zo te regelen dat je pas betaalt wanneer je het product in handen hebt. Je moet dan ook wel zo eerlijk zijn om te betalen.

5: Gelijk oversteken 
Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet wat je krijgt en de adverteerder heeft direct het geld in handen.

6: Locatie 
Spreek af op een voor jou vertrouwde locatie. 

7: Cash 
Neem nooit het volledige bedrag mee als het om grote geldbedragen gaat. Pin het resterende bedrag wanneer je het product in handen hebt. 

8: Verzending onder rembours 
Verstuur je kostbare goederen? Dan is het fijn als je zeker weet dat je pakket pas afgeleverd wordt als de ontvanger betaald heeft. Met het TNT Post Rembours Pakket heb je die zekerheid. TNT Post reikt het pakket pas uit nadat de geadresseerde het door jou opgegeven bedrag betaald heeft. Dat doen ze aan de deur. Voor meer informatie kun je kijken op TNT Post kijken. Dit is voor kleine artikelen een dure oplossing. Daarbij komen nog de kosten van het pakje, die afhankelijk zijn van het gewicht.

9: Vertrouw niet zomaar een ‘Third party shipping company’ 
Dit zijn zogenaamde transportbedrijven. Vaak zien deze websites er zeer betrouwbaar uit. Controleer deze dan ook zeer goed, als je er gebruik van wil maken. 

De laatste trend is dat oplichters ook de naam TNT of DHL noemen als transportbedrijf. TNT en DHL zijn natuurlijk bekend en veel mensen vertrouwen het. Wees altijd voorzichtig en handel pas als je zeker weet dat het geen oplichting is. 

10: tweedehands.nl mengt zich nooit in transacties die plaatsvinden tussen koper en verkoper 
Wanneer een adverteerder vermeldt dat de afhandeling van de (ver)koop via tweedehands.nl gaat, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een oplichter. tweedehands.nl brengt kopers en verkopers bij elkaar, maar is niet betrokken bij de transactie. tweedehands.nl stuurt dan ook nooit bevestigingen van betaling of verzending.

Veilig internetten heb je zelf in de hand

Wat je op internet plaatst, is vaak openbaar en kan dus in verkeerde handen komen. Voorkom misbruik van je persoonsgegevens. Bekijk de tips om veilig te internetten op veiliginternetten.nl
tweedehands.nl zet zich in tegen internetcriminaliteit en ondersteunt de campagne Veilig Internetten campagne van het Ministerie van Justitie. 
 

Bescherming intellectuele eigendom

Tweedehands.nl is één van de grootse vraag- en aanbodsites van Nederland, waar duizenden advertenties per dag op worden geplaatst en waarmee een groot aantal verschillende producten worden aangeboden. 

Tweedehands.nl wil de intellectuele eigendomsrechten van rechthebbenden helpen beschermen en voor onze bezoekers willen wij een veilige en aangename advertentiesite creëren. Door middel van het Meldingsformulier Inbreuk Intellectuele Eigendom kunnen rechthebbenden advertenties melden die een inbreuk maken op hun rechten. 
 

Het is niet toegestaan om advertenties te plaatsen die inbreuk maken op rechten van derden, zoals merkrechten, handelsnamen, auteursrechten, modelrechten, portretrechten en octrooirechten. 

Indien een advertentie inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten, dan kan de rechthebbende dit zoekertje melden via het. Na ontvangst van het door de rechthebbende (of door degene die geautoriseerd is door de rechthebbende) volledig ingevulde formulier, zal de desbetreffende advertentie worden verwijderd. Het formulier kan worden gefaxt naar +32 (0) 2 788 97 51 of worden gemaild
 

Verdachte advertentie? Tip de redactie!

Zie je een verdachte advertentie? Meld het ons! Gebruik de link ”Meld misbruik” op de advertentie detailpagina. De advertentie zal dan zo spoedig mogelijk worden verwijderd door de redactie. Op deze manier help je fraude op het internet tegen te gaan. Bovendien zorg je dat andere bezoekers geen slachtoffer worden.